ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z limonką i wanilią

Konfitura truskawkowa z limonką i wanilią

nazwa

Wykonanie

Lepiej późno niż wcale, ale od czego są truskawki mrożone? Może spróbujecie?
Składniki:
2 kg truskawek
1 limonka
szklanka cukru
laska wanili
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić, wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Jak truskawki puszczą sok, dodać startą skórkę i sok wyciśnięty z limonki oraz ziarenka wyłuskane z laski wanili. Samą wyłuskaną laskę też można wrzucić, trzeba tylko pamiętać, żeby ją wyjąć przed nakładaniem do słoiczków. Postawić na ogniu i gotować jakieś 2 - 3 godziny. Jakby była za mało słodka, można jeszcze dosłodzić do smaku. Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, ustawiać je do góry dnem aż do wystygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/konfitura-truskawkowa-z-limonka-i.html