Wykonanie

Lepiej późno niż wcale, ale od czego są
truskawki mrożone? Może spróbujecie?Składniki:2 kg
truskawek1
limonkaszklanka
cukrulaska
waniliTruskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić, wsypać do garnka z grubym dnem, zasypać
cukrem i odstawić na kilka godzin. Jak
truskawki puszczą sok, dodać startą skórkę i sok wyciśnięty z
limonki oraz ziarenka wyłuskane z laski
wanili. Samą wyłuskaną laskę też można wrzucić, trzeba tylko pamiętać, żeby ją wyjąć przed nakładaniem do słoiczków. Postawić na ogniu i gotować jakieś 2 - 3 godziny. Jakby była za mało słodka, można jeszcze dosłodzić do smaku. Gorącą
konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, ustawiać je do góry dnem aż do wystygnięcia.Smacznego!