ßßß Cookit - przepis na Tęczowa galaretka w musie biało-czerwonym

Tęczowa galaretka w musie biało-czerwonym

nazwa

Wykonanie

Ot, taki prosty deser idealny na niedzielne popołudnie. Galaretka w dwóch sosach, truskawkowym i śmietanowym posypana wiórkami gorzkiej czekolady. Bardzo lekko i bardzo smacznie...
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
15 mrożonych (lub świeżych) truskawek
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 łyżki cukru pudru
2-3 kostki gorzkiej czekolady
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do salaterek/szklanek lub silikonowych foremek na muffiny nalewamy jeden kolor galaretki do 1/3 wysokości i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na tężejącą galaretkę wylewamy kolejny kolor, ponownie pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy druga warstwa stężeje nalewamy kolejną galaretkę i wstawiamy do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy z 1/2 łyżki cukru pudru, ale nie na sztywno. Truskawki (jeśli są mrożone) rozmrażamy i odlewamy wodę. Miksujemy z 1 łyżką cukru pudru na mus. Galaretkę delikatnie wyjmujemy na talerz odcinając delikatnie boki zaokrąglonym nożem lub (jeśli używamy silikonowych foremek) zanurzamy na chwilę we wrzątku. Tęczowe galaretki polewamy przygotowanymi sosami i posypujemy zmrożoną, startą, gorzką czekoladą. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/teczowa-galaretka-w-sosie-biao.html