Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki nie mogła wyjść z podziwu, że połączenie
śledzia ze słodkimi
rodzynkami,
jabłkami i chrupiącymi
płatkami migdałowymi może tak wyśmienicie smakować. To jedna z najpyszniejszych sałatek
śledziowych jakie
jadłam. Najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy składniki dokładnie się przegryzą. Ta
sałatka weszła na stałe do mojego świątecznego menu...Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.
Składniki:3 podwójne płaty
śledziowe marynowane2 średnie
jabłka50 g
rodzynek50 g
płatków migdałowych1 średnia
czerwona cebula2-3 łyżki
majonezuPłaty
śledziowe pokroić w większą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
jabłko obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Dodać
rodzynki oraz podprażone na suchej patelni
płatki migdałowe. Dodać
majonez i wymieszać. Schować do lodówki do przegryzienia. Smacznego!