Wykonanie
Robiłam lemoniadę na różne sposoby. Taką gotowaną w garnku, studzoną i chłodzoną, taką z dodatkiem wyciskanego
soku z cytryny, ale w każdej z nich czegoś mi brakowało. Postanowiłam, że zrobię ją w inny, prostszy sposób. Cała filozofia tego
napoju polega na porządnym utłuczeniu
cytryny oraz jej skórki z dodatkiem świeżej
mięty i
cukru. Taki
syrop jest pyszny sam w sobie, a po dodaniu
wody i kostek
lodu uzyskamy idealny
napój o słodko-kwaśnym smaku, który świetnie chłodzi w letnie upały. Na rodzinnym grillu, ta lemoniada biła rekordy popularności, znikając w takim samym tempie jak grillowane
mięsa :) Polecam!
Składniki:2 duże
cytryny1
limonka4 łyżki
cukru1 litr zimnej
wody mineralnej niegazowanejgarść świeżej
miętykostki
loduCytryny i
limonkę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zrolować po blacie, aby łatwiej było wyciskać sok. Z
cytryn obciąć końcówki i ściąć całą skórkę, razem z białą gorzką częścią. Obrane skórki z 1
cytryny pozbawić białej części, a skórkę pokroić na kawałki i razem z miąższem
cytryny przełożyć do wysokiego dzbanka.
Limonkę pokroić na kawałki i dodać do
cytryny. Do składników dodać 2 łyżki
cukru, świeże listki
mięty i 3-4 łyżki
wody mineralnej. Ugniatać składniki za pomocą pałki, do czasu, aż powstanie gęsty
syrop i wszystkie aromaty się połączą.
Syrop przecedzić przez małe sitko, dokładnie wyciskając ugniecione składniki.
Syrop zalać pozostałą
wodą mineralną i dosłodzić 2 łyżkami
cukru. Do lemoniady dodać listki
mięty, 2-3 plasterki
cytryny i
limonki oraz kostki
lodu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!Rady:
Cukru należy dodać tyle, aby smak kwaśny równoważył się ze słodkim.Ważne jest dokładne usunięcie białych części pod skórką, dzięki temu lemoniada nie będzie miała gorzkiego posmaku.