Wykonanie
AKSAMITNY
Zainspirowana, w zeszłym roku, mnóstwem przepisów na krem z
zielonych szparagów, raz co raz ukazujących się na rożnych blogach kulinarnych, postanowiłam spróbować i ja. Stworzyłam własną wersje tej cudownej dziś rzeknę zupy. Zamiast
mascarpone, którego nie miałam akurat, dodałam
serek bieluch 0% zmiksowany z "resztkami"
szparagów na sicie (jakoś mi ich szkoda było) i wyszedł mi pyszny, lekki i aksamitny krem, którym zajadała się cała moja rodzinka. A to wszystko w niecałe 25 minut. Zapraszam.
Składniki:pęczek bardzo
młodych cienkich
zielonych szparagówpół litra
bulionu warzywnego2 łyżki
masła1/2 opakowania
serka Bieluch 0%
pieprzsólSzparagi wypłukać i oprawić - oderwać zdrewniałe końce. Odciąć 10 główek - podsmażyć osobno na łyżce
masła około 5-6 minut. Resztę pokroić na 2 cm kawałeczki i również podsmażyć taką samą ilość czasu, a następnie zalać
bulionem. Doprawić
pieprzem i
solą i gotować pod przykryciem około 10 minut. Całość zmiksować. A następnie przetrzeć zupę przez sito. Do papki, która zostanie nam na sicie, dodać
serek - całość zmiksować dokładnie. Taką papkę dodać na przetarty
bulion i jeszcze raz dokładnie całość zmiksować. Podgrzać zupę, wylać na miseczkę a szczyt udekorować podsmażonymi wcześniej główkami. Smaczności !