ßßß Cookit - przepis na Konfitura jeżynowa z wanilią

Konfitura jeżynowa z wanilią

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg jeżyn
1/2 kg cukru
2 łyżki skórki startej z limonki
4 łyżki soku z limonki
laska wanili
Jeżyny przebieramy, myjemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę i sok z wcześniej sparzonej limonki (lub cytryny) oraz ziarenka wyłuskane z laski wanili. Całość dokładnie mieszamy i stawiamy na malutkim gazie, gotujemy 2 godziny. Następnego dnia konfiturę przecieramy przez gęste sitko i gotujemy godzinę, po tym czasie powinna już osiągnąć wymaganą gęstość. Jeżeli nie, gotujemy jeszcze godzinę i przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/10/konfitura-jezynowa-z-wanilia.html