Wykonanie
Nie jestem mistrzem w pieczeniu ciast, niedawno upiekłam swoje pierwsze
drożdżowe, w Święta był prawdziwy staropolski piernik, muffinki piekę z zamkniętymi oczami, więc postanowiłam, że
torty też zacznę piec samodzielnie...Poniżej pokażę Wam, że to wcale nie jest takie proste...Pierwszy był tort Marcina, miał być przepysznie
czekoladowy i był, ale połowicznie :)Według przepisu miał to być puszysty
biszkopt genueński z
musem czekoladowym.Wyszedł twardy zakalec z musem... oczywiście został cały zjedzony, bo mus był rzeczywiście przepyszny :)W przepisie było napisane, że jak ktoś nie ma wprawy w pieczeniu
biszkoptów, powinien wybrać coś prostszego... nie posłuchałam oczywiście... :(
Kolejny to był tort Gaby - wybrałam łatwiejszy przepis na
biszkopt, który też się nie do końca udał...
czemu nie do końca? bo podczas krojenia
biszkoptu okazało się, że jest niedopieczony i go dopiekałam...Nie przypuszczałam, że takie karkołomne pomysły mogą się okazać skuteczne ;)Na szczęście nikt się nie zorientował :)I tak powstał czerwony tort przekladany
dżemem malinowym i
bitą śmietaną, udekorowany różowym lukrem.
Last but not least... czyli piłkarski tort Franka - zrobiony podobnie jak Gaby tylko w innej kolorystyce. Raczej wszystko się udało, oprócz tego, że nie powinnam była go przekładać musem z
kiwi (te pestki!) i oczywiście przekonaliśmy się, że wałkowanie dużej płachty lukru nie jest takie łatwe - dzięki Marcin! Nie zrażeni niepowodzeniami połataliśmy murawę i podaliśmy Jubilatowi - możecie sobie tylko wyobrazić jaką miał minę jak go zobaczył :)
Dlaczego warto piec
torty a nie zamawiać w cukierni?Po co się trudzić?Czy warto podawać tort z połataną murawą?Warto! Bo to są prezenty z
serca, takie w które włożyliśmy trud i łzy (wierzcie mi że można się popłakać jak nie wychodzi) a nasi najbliżsi będą je długo pamiętać.My zaś będziemy długo pamiętać ich roześmiane buzie jak je zobaczyli i jak dmuchali świeczki wymyślając swoje własne życzenie...Ja się w każdym bądź razie nie poddaję,
będę piekła dalej i mam nadzieję pokazać Wam niebawem tort idealny :)