Wykonanie
Jedni mówią Eton mess, ja mówię Patriotyczne zamieszanie, czyli
Euro koko deser...Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy
beziki ;)A więc:bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy (jak w
Shreku, co?) na dno wrzucamy
beziki (ja zrobiłam
cynamonowe z 3
białek) na
beziki dajemy
truskawki (ja użyłam mrożonych - całą paczkę) na to
śmietankę ubitą z
cukrem waniliowym (1 opakowanie
śmietanki 400 g) na to sos powstały podczas rozmrażania
truskawek lub mus ze zmiksowanych
truskawekdekorujemy pozostałymi bezikamibierzemy wielką łychę i nakładamyA przepis na beziki?
Beziki robi się prosto - wystarczy ubić
białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą
soli, a jak już będzie ubite dodawać
cukiem puder w proporcjach 50 g
cukru na 1
białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.Ja jeszcze dodaję łyżeczkę
soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę
cynamonu i powstały
beziki cynamonowe.
Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.