ßßß Cookit - przepis na Euro koko deser

Euro koko deser

nazwa

Wykonanie

Jedni mówią Eton mess, ja mówię Patriotyczne zamieszanie, czyli Euro koko deser...
Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy beziki ;)
A więc:
bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy (jak w Shreku, co?) na dno wrzucamy beziki (ja zrobiłam cynamonowe z 3 białek) na beziki dajemy truskawki (ja użyłam mrożonych - całą paczkę) na to śmietankę ubitą z cukrem waniliowym (1 opakowanie śmietanki 400 g) na to sos powstały podczas rozmrażania truskawek lub mus ze zmiksowanych truskawek
dekorujemy pozostałymi bezikami
bierzemy wielką łychę i nakładamy
A przepis na beziki?
Beziki robi się prosto - wystarczy ubić białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, a jak już będzie ubite dodawać cukiem puder w proporcjach 50 g cukru na 1 białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.
Ja jeszcze dodaję łyżeczkę soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę cynamonu i powstały beziki cynamonowe.
Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/euro-koko-deser.html