Wykonanie
Postanowiłam napisać kilka słów o pewnym niedocenianym
grzybku. Jemy
pieczarki,
grzyby leśne, a zapominamy o
grzybie który każdy może sobie sam wyhodować, nie chodzi mi o
grzyb na ścianie oczywiście, ale o boczniaka :)Boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3), zawiera duże ilości witaminy PP i kwasu foliowego, a także potas, wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor i cynk. w owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, który działa przeciwnowotwoorowo. Zawarte w nim enzymy obniżają poziom cholesterolu we
krwi.
boczniaki z naszej hodowlidziś w kuchni królował mój mąż, a oto co zrobiłpotrzebne składnikikilka dużych boczniaków2-3
jajkabułka tarta,
vegeta.Boczniaki obsypujemy
vegetą po stronie blaszek.Moczymy w rozmąconym
jajku, obtaczamy w
bułce.Smażymy ma rozgrzanym
oleju i gotowe!!