Wykonanie
Boczniak jest
grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą, walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi. W związku z obecnością w owocnikach substancji biologicznie czynnych boczniak należy do
grzybów posiadających właściwości lecznicze. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz obniża poziom cholesterolu we
krwi.-Działa przeciwnowotworowo-wzmacnia odporność-obniża cholesterol--bogaty w witaminy z grupy B
Balot z grzybnią kupiłam jakiś czas, pod balot trzeba umieścić miskę z
wodą, która będzie parować i utrzymywać wilgoć. Balot trzeba przykryć folią, aby wilgoć nie wydostawała się. Po około 2 tygodniach można zrywać
grzyby.
Za balot zapłaciłam 25zł. Z 1 balotu można otrzymać 4-6kg
grzybów, ale wydaje mi się że nawet więcej.Wczoraj urwałam miskę
grzybów z jednej kępy. Najsmaczniejsze są kapelusze, trzony są dosyć twarde dlatego ja odcinam.
Przy zakupie balotu otrzymałam ulotkę jak uprawiać boczniaka oraz przepisy.
A o to co zrobiłam z boczniaków
Boczniak a’la
schabowy10 kapeluszy boczniaka2
jajkaBułka tartaŁyżeczka
vegetyOlejBoczniaki umyć pod bieżącą
wodą.
Jajka rozbić z
vegetą, kapelusze obtoczyć w
jajku a następnie w
bułce tartej. Smażyć na
oleju na rumiano.