Wykonanie
Mam dziś w planach pierogi z
mięsem i
kapustą,
mięsko i
kapusta już stygną, a mi został
wywar z
mięsa.Szkoda go wylewać więc zrobię zupę
ogórkową.
Wieki jej nie robiłam :)potrzebne składniki:2 litry
wywaru mięsnego (u mnie z
łopatki),3-4
marchewki z
wywaru,5-6
ziemniaków,5-6
ogórków kiszonych,1,5 szklanki kwasu z
ogórków kiszonych,2 łyżki
masła,0,5 szklani
śmietany (może być więcej, w zależności od upodobań).
Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do
wywaru, gotujemy do momentu, aż będą miękkie.W tym samym czasie ścieramy na grubych oczkach tarki
ogórki, następnie przez chwilę podduszamy je na
maśle.
Marchew kroimy w kostkę.Gdy
ziemniaki zmiękną dodajemy
marchew i
ogórki a następnie kwas z
ogórków. Doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy zahartowaną
śmietanę i kotujemy jesczce chwilkę.


Przypominam o akcji Verbeny, jeśli macie ochotę na darmowe
cukierki kliknijcie TUTAJ