Wykonanie
Uwielbiam szybkie ciasta, takie proste, nieskomplikowane, przy których nie muszę się za dużo napracować. taki właśnie jest ten jabłecznik :)potrzebne składniki:składniki i przepis na kruche ciasto znajdziecie TUoprócz tego będziemy potrzebować 6-7 średnich
jabłek,1-2 łyżeczki
cynamonu,3 szklanki
mleka,2 budynie
waniliowe,ewentualnie można odrobinę dosłodzić
budyń.Kruche ciasto dzielimy na pół, jedną częścią wylepiamy blachę, drugą wkładamy na pół godziny do zamrażarki.Pół szklanki
mleka odlewamy, rozpuszczamy w nim budynie, resztę
mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony w
mleku proszek budyniowy, jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając.
Jabłka kroimy w ósemki, układamy na kruchym cieście posypujemy
cynamonem, zalewamy
budyniem, na budyniu układamy warstwę kruchego ciasta (można je rozwałkować, zetrzeć na tarce lub podrobić jak kruszonkę).Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.