ßßß
Składniki na spód(na 1 dużą formę do tart, lub jak w moim przypadku dwie mniejsze silikonowe o średnicy 21 cm i głębokości 3 cm)200-250 g czekoladowych płatków śniadaniowych50 g łezek czekoladowych lub gorzkiej czekolady70 g masłaSkładniki na krem:400 g słodzonego mleka skondensowanego300 ml śmietany kremówki3 limonkiDo dekoracji:otarta skórka z limonekkostka gorzkiej czekoladyPłatki śniadaniowe rozdrabniamy w blenderze, to samo czynimy z łezkami czekoladowymi. Rozdrobnione składniki wsypujemy do miski, dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą zwymieszały . Przekładamy do foremek, równo rozkładamy, dociskamy i wkładamy do lodówki.Ocieramy skórkę z limonek tak, aby została nam do udekorowania tarty.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mleko skondensowane wymieszane z sokiem z limonek. Następnie delikatnie łączymy składniki lekko mieszając. Gdy całkowicie się połączą, przekładamy na wcześniej przygotowane spody i zostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin. Podajemy schłodzone. Smacznego!!!
Źródło : Nigella Lawson "Kuchnia"