ßßß
Zagniatamy ( ciasto ) :2 szklanki mąki pszennej4-5 łyżek miodu4 łyżki masła1 jajko1 łyżeczkę sody oczyszczonej1 opakowanie przyprawy korzennej ( do pierników)Lukier królewski:1 białko200 g cukru pudruUgniecione na gładką masę ciasto zawijamy w folię spożywczą i na ok 30 minut chowamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na cieniutki placek. Wykrawaczkami wykrawamy odpowiednie kształty i przekładamy na papier do pieczenia umieszczony na kwadratowej blaszce z piekarnika. Pieczemy w tem 170-180 st. C przez około 10 minut. Do przyozdobienia używamy dowolnej polewy, lukru, posypki, bądź masy cukrowej. Można też złożyć po dwa takie same kształty pierniczków i przełożyć marmoladą.Nasze pierniczki zostały udekorowane po części lukrem królewskim ( ubijamy białko na sztywno i stopniowo dodajemy cukier puder, miksując na najniższych obrotach, aż powstanie gęsta gładka masa ), a po części zielonym lukrem plastycznym i różnego rodzaju posypkami.