ßßß
Składniki ( ok. 20 szt. )180 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g cukru nierafinowanego Demerara ( użyłam grubego)szczypta soli125 g miękkiego masła1 jajko130 g pasty sezamowejW jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę i sól. W drugiej ucieramy masło z cukrem ( jeżeli użyjemy zwykłego drobnego cukru to na gładką masę ) przez kilka minut. Następnie dodajemy pasę sezamową, masło, jajko i nadal ucieramy. Do wyrabianej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki ( mąkę, sodę i sól ). Miksujemy całość na niskich obrotach.Z ciasta formujemy, małe równe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( odległości między ciastkami powinny wynosić około 3-4 cm ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 10 minut ( aż brzegi zbrązowieją ). Smacznego!!!
Inspiracja : "Złota Księga Czekolady".