Wykonanie
Great Curries to kolejna książkowa pozycja Kudłatych Kucharzy w mojej kuchennej biblioteczce. Wcześniej
mieliście już okazję poczytać recenzje książek, które traktowały w większości o pieczeniu, czyli The Hairy Bikers' Big Book Of Baking oraz The Hairy Bikers' Perfect
Pies . Tym razem czas na gotowanie, smażenie i duszenie. Na kuchnie aromatyczną, pachnącą
przyprawami, kolorową i niezwykle pyszną.


The Hairy Bikers' Great Curries to książka bardzo ładnie wydana, podobnie jak poprzednie pozycje Kudłatych Kucharzy. Ponad 380 stron w twardej okładce z obwolutą to sporo wspaniałych przepisów z pięknymi zdjęciami. Przepisy jak przystało na ich książki są bardzo precyzyjne i jednoznaczne, takie jak powinny być, a zdjęcia w równie dokładny sposób pokazują jaki efekt końcowy powinien zostać osiągnięty. I faktycznie taki osiągamy :-)


Jak przystało na potrawy
curry do ich przygotowania będziecie potrzebowali sporej ilości przypraw, co zniechęca wielu z Was do przygody z indyjską kuchnią. Niesłusznie, bo gdy zaopatrzycie się w
przyprawowy niezbędnik, cała masa kulinarnych możliwości stoi przed
Wami otworem, a każdy przepis z książki będzie dla was dostępny.

Przepisy w książce zostały podzielone tematycznie i w bardzo łatwy sposób znajdziecie to na co w danym momencie mielibyście ochotę. Możecie oczywiście dokonywać wyboru potrawy na podstawie zdjęcia, ale ostrzegam, że każda potrawa wygląda tak apetycznie, że zjadłoby się ją natychmiast. Myślę, że to jedna z niewielu książek, spośród tych z którymi miałem styczność, którą jestem w stanie przerobić od deski do deski.Wracając do meritum. Znajdziecie w niej przekąski i lekkie
curry. Są przepisy na
curry z
kurczaka, ryb i
owoców morza,
jagnięciny,
wieprzowiny i
wołowiny oraz oczywiście
curry warzywne. Nie zabrakło również dodatków - sałatek,
sosów,
pieczywa oraz deserów, które doskonale komponują się z aromatycznym obiadem. Tym, którzy zaczynają swoją przygodę z egzotyczną kuchnią z pewnością z pomocą przyjdzie rozdział o podstawowych przyprawach, roślinach i pastach używanych w tejże kuchni.Właściwie książka nie ma wad, no chyba że za wadę uznać fakt, iż jest w
języku angielskim. Nasi rodzimi wydawcy nie są zainteresowani wydawaniem ciekawych, wartościowych pozycji, a jeśli już im się to zdarzy to książka jest w stosunku do oryginału droższa, gorzej wydana, z błędami w tłumaczeniu. Zgroza :-(

Jak wiecie uwielbiam aromatyczną kuchnię Azji, a szczególnie Indii. Książkę posiadam już od dłuższego czasu
mieliście więc już okazje zobaczyć potrawy nią inspirowane. Zachęcam do kupna książki i do wypróbowania przepisów, które możecie znaleźć na moim blogu.Południowoindyjskie
curry z
krewetekIndyjskie warzywne
curry, nie tylko dla wegetarian
Curry z
kurczaka z
szafranem - rajasthani kesar murg
Curry z
krewetek na
chlebku puriChana
Masala - indyjskie
curry z
ciecierzycyKofta
curry z
jagnięciny