Wykonanie
Dziś kolejne wspólne gotowanie, tym razem postanowiliśmy przygotować śniadanie z
boczkiem. Ja miałem problem jak nazwać danie, które powstało w mojej kuchni. Kubeczkiem, muffinką, tostem?? Nieważne, nazwałem jak nazwałem, ważne jest, że wyszło pyszne i z pewnością takie śniadanie u mnie ponownie zagości. Już mam pomysły jak je zmodyfikować, aby było jeszcze lepsze: plaster
sera raclette, kawałek
suszonego pomidora, można kombinować do woli :-)

Składniki (4 sztuki):5-6 kromek
chleba tostowego4 plastry
boczku4 małe
jajka30 g stopionego
masłaświeżo zmielony
czarny pieprz - do smakuPiekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, 4 gniazda w blaszce do muffinek posmarować roztopionym
masłem, a plastry
boczku podsmażyć delikatnie na suchej patelni. Nie powinny się zezłocić, gdyż dopieką się w piekarniku.Za pomocą kuchennego wałka rozwałkować kromki
tostowego chleba, a następnie wykroić z nich jak największe
okręgi. Przeciąć je na pół i ułożyć w przygotowanych gniazdach blaszki do pieczenia w taki sposób, aby powstał kubeczek. W zależności od wielkości gniazd i
chleba potrzebne będą 2-3 połówki przygotowanych kromek na jedno gniazdo. Dokładnie je umieścić w blaszce dociskając do
spodu i brzegów palcami, aby tworzyły szczelny kubeczek. Posmarować je obficie pozostałym roztopionym
masłem, ułożyć w nich plaster
boczku i wbić do nich
jajko. Oprószyć
pieprzem (
sól raczej nie będzie potrzebna, bo
boczek jest słonawy) i włożyć do piekarnika na około 10 minut, aż
białko się zetnie, a
żółtko będzie miało jeszcze płynną lub półpłynną konsystencję (jak wolicie).Smacznego :-)