ßßß Cookit - przepis na Tostowe muffinki z boczkiem i jajkiem

Tostowe muffinki z boczkiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne wspólne gotowanie, tym razem postanowiliśmy przygotować śniadanie z boczkiem. Ja miałem problem jak nazwać danie, które powstało w mojej kuchni. Kubeczkiem, muffinką, tostem?? Nieważne, nazwałem jak nazwałem, ważne jest, że wyszło pyszne i z pewnością takie śniadanie u mnie ponownie zagości. Już mam pomysły jak je zmodyfikować, aby było jeszcze lepsze: plaster sera raclette, kawałek suszonego pomidora, można kombinować do woli :-)
Składniki (4 sztuki):
5-6 kromek chleba tostowego
4 plastry boczku
4 małe jajka
30 g stopionego masła
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, 4 gniazda w blaszce do muffinek posmarować roztopionym masłem, a plastry boczku podsmażyć delikatnie na suchej patelni. Nie powinny się zezłocić, gdyż dopieką się w piekarniku.
Za pomocą kuchennego wałka rozwałkować kromki tostowego chleba, a następnie wykroić z nich jak największe okręgi. Przeciąć je na pół i ułożyć w przygotowanych gniazdach blaszki do pieczenia w taki sposób, aby powstał kubeczek. W zależności od wielkości gniazd i chleba potrzebne będą 2-3 połówki przygotowanych kromek na jedno gniazdo. Dokładnie je umieścić w blaszce dociskając do spodu i brzegów palcami, aby tworzyły szczelny kubeczek. Posmarować je obficie pozostałym roztopionym masłem, ułożyć w nich plaster boczku i wbić do nich jajko. Oprószyć pieprzem (sól raczej nie będzie potrzebna, bo boczek jest słonawy) i włożyć do piekarnika na około 10 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie miało jeszcze płynną lub półpłynną konsystencję (jak wolicie).
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/06/tostowe-muffinki-z-boczkiem-i-jajkiem.html