Wykonanie
Macie czasem ochotę na coś słodkiego? Tak po prostu bez okazji. Ja czasem mam. Najczęściej na coś domowego, ale niezbyt pracochłonnego, tak, żeby było gotowe w mniej niż pół godziny. Takie właśnie są te
trufelki. Robię je ze składników, które zawsze mam w domu. Jak akurat nie macie
musli, możecie zastąpić je błyskawicznymi
płatkami owsianymi, też będzie pysznie. Zapraszam na Błyskawiczne
trufle .
Wykonanie:½ szklanki
mleka25g
masła2 łyżki
kakao2 łyżki
miodu1 i ½ szklanki
musli z suszonymi owocami i
orzechamiOk. 3 łyżki
wiórków kokosowychWykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy
masło,
kakao i
miód. Całość podgrzewamy ciągle mieszając. Jak
masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia i mieszając dosypujemy
musli. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać ciut więcej
płatków.Z ciepłej masy formujemy nieduże kuleczki, które obtaczamy w wiórkach
kokosowych.Z przepisu wychodzi mi ok. 20 sztuk. Najlepiej zjeść je od razu, ale jak zostaną, to możemy przez kilka dni przechowywać je w lodówce.