ßßß Cookit - przepis na Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Przetworowe szaleństwo w koperkowej kuchni trwa. Słoiczki wypełniają cię coraz to nowymi pysznościami. Tym razem padło na cukinię. Teściowa dostarcza mi ją w ilościach hurtowych, a Mała „I” wręcz uwielbia. Cukinię zjadamy w najróżniejszych postaciach, część postanowiłam zamknąć w słoiczkach, żeby móc się nią cieszyć w środku zimy. Cukinia na słodko brzmi groźnie? Wcale nie! W internecie znalazłam masę przepisów na najdziwniejsze cukiniowe dżemy, ale w końcu nie wzorowałam się na żadnym konkretnym, tylko zrobiłam moją wersję. Wyszedł przepyszny Dżem z cukinii . Kilka słoiczków już zostało opróżnionych :-)
Składniki:
2 kg cukinii
Ok. 300g cukru
Łyżka soku z cytryny
Opakowanie galaretki pomarańczowej (takie na ½ l wody)
Ok. 30g żelfiksu 2:1
Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z 2 kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.
Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok.
Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix (10g na każde pół kilograma cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem, a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/dzem-z-cukinii.html