Wykonanie
Przetworowe szaleństwo w koperkowej kuchni trwa. Słoiczki wypełniają cię coraz to nowymi pysznościami. Tym razem padło na
cukinię. Teściowa dostarcza mi ją w ilościach hurtowych, a Mała „I” wręcz uwielbia.
Cukinię zjadamy w najróżniejszych postaciach, część postanowiłam zamknąć w słoiczkach, żeby móc się nią cieszyć w środku zimy.
Cukinia na słodko brzmi groźnie? Wcale nie! W internecie znalazłam masę przepisów na najdziwniejsze
cukiniowe dżemy, ale w końcu nie wzorowałam się na żadnym konkretnym, tylko zrobiłam moją wersję. Wyszedł przepyszny
Dżem z
cukinii . Kilka słoiczków już zostało opróżnionych :-)
Składniki:2 kg
cukiniiOk. 300g
cukruŁyżka
soku z cytrynyOpakowanie
galaretki pomarańczowej (takie na ½ l
wody)Ok. 30g żelfiksu 2:1Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg
cukinii dajemy 100g
cukru. Z 2 kg
cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.Do
cukinii wsypujemy
cukier, dodajemy
sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż
cukinia puści sok.Garnek z
cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix (10g na każde pół kilograma
cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy
galaretkę pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym
dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem, a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.