Wykonanie
Kiedy myślę o przetworach, pierwsze do głowy przychodzą mi wszelkiego rodzaju
dżemy.. Może to sprawka tego, że uwielbiam je i mogłabym opróżnić słoik za słoikiem : ) Z racji moich zbiorów, jako pierwszy w tym roku u mnie powstał
dżem jagodowy : )Składniki:1kg
jagód1 żelfix 3:1350g
cukruJagody czyścimy, przesypujemy i gotujemy z żelfixem cały czas delikatnie mieszając. Gdy się zagotują, dosypujemy
cukier i gotujemy 1-2 min. Całość przelewamy do wygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Po 30 min słoiki odwrócić.
Przy okazji ostawiłam sobie trochę
jagód i zrobiłam super szybki i smaczny koktajl
jagodowy : ) (nie piszę dokładnych proporcji, bo są one zależne od ilości, jaką chcecie otrzymać i od własnych upodobań
smakowych :))
jagodymaślanka naturalnacukier wanilinowyWszystko razem mieszamy blenderem i słodzimy do smaku - smacznego : )