Wykonanie
Ostatnio mnie długo tutaj nie było i teraz muszę szybko nadrobić stracone chwile. Staram się wykorzystać
śliwki dopóki jeszcze są dostępne. Mam nadzieję, że następna pójdzie pod nóż
dynia. A tymczasem wracam do tego ciasta, a właściwie tarty. Zwykła, krucha, słodka. Prosta w smaku, bo dodatkiem są jedynie
śliwki w delikatnej glazurze z
masła i skarmelizowanego
cukru. Łatwa również w wykonaniu i szybka do zrobienia, idealne ciasto dla zapracowanych.(forma o średnicy 28cm)Ciasto:250g
mąki100g
brązowego cukruszczypta
soli150g
masła1
jajkoWypełnienie:800g
śliwek węgierek3 łyżki
kaszy manny3 łyżki
brązowego cukru50g zimnego
masłaWymieszać
mąkę z
cukrem i
solą. Dodać pokrojone
masło i
jajko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Natłuścić formę i wyłożyć ją
ciastem.
Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki. Surowe ciasto posypać
kaszą manną, a następnie ułożyć
śliwki w kształt rozety. Posypać
cukrem i obłożyć pokrojonym na cieniutkie plasterki
masłem.Piec 40 minut w 200 stopniach.Smacznego!