ßßß
Efektowna przekąska, nawet dla tych, którzy buraków nie lubią :)Macie jakieś inne sposoby na dania z burakami, dla tych którzy za burakami nie przepadają ?Składniki (4 porcje):- 2 większe, podłużne buraki ćwikłowe- 100 g rukoli- 1 kostka sera feta- garść płatków migdałowychmarynata do buraków:- 1,2 łyżki octu balsamicznego- sok z 1/2 cytryny- 1 łyżeczka czosnku granulowanego- sól, pieprz do smakuBuraki ugotować (od 40 minut do godziny, od momentu zagotowania, aż będą miękkie). Ostudzić, obrać ze skórki*. Buraki pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej na maszynie do krojenia. Plastry buraków włożyć do miski, dodać sok z cytryny, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Bardzo delikatnie wymieszać. Marynować co najmniej 2 godziny w lodówce**. Plastry buraka ułożyć na talerzu w rozetę, położyć na środku rukolę. Posypać pokruszonym serem feta i płatkami migdałów.* Dla ładnego wyglądu dłoni, lepiej to zrobić w rękawiczkach.** Najlepsze, gdy marynujemy całą noc.