Wykonanie
Rzadko robię tak kaloryczne desery, ale ten był obiecany, więc musiał się pojawić :) Prosty w przygotowaniu, ale potrzeba sporo czasu, żeby go zrobić (jeśli nie mamy gotowego Crème fraîche). Porcje przeze mnie proponowane są małe, ale moim zdaniem wystarczy taka dawka słodkości na raz ;)

Składniki (6 małych porcji):Crème fraîche- 450 g
śmietany 36%- 3 łyżki
kefiruPoza tym:- 100 g
cukru pudru- 100 ml
soku z cytryny (1,5 - 2
cytryn)- 250 g
malin- 2 łyżeczki
cukru pudru (opcjonalnie)Crème fraîcheW misce wymieszaj
śmietanę z
kefirem, przykryj folią spożywczą i włóż do większej miski. Zalej wrzątkiem, do wysokości
śmietany. Pozostaw na co najmniej 24 godziny, gdy mieszanina się rozwarstwi przełóż miskę do lodówki. Gdy będzie potrzebna zdejmij z powierzchni crème fraîchełyżką.Podgrzej crème fraîche z 100 g
cukru pudru w małym garnku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj
sok z cytryny. Przełóż do małych pucharków, kieliszków i zostaw w lodówce na całą noc. Jeśli chcesz skrócić czas oczekiwania do mieszaniny w garnku dodaj łyżeczkę
żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gdy masa zastygnie, do posyp
malinami lub
malinami wymieszanymi z
cukrem pudrem.