Wykonanie
Ciecierzyca w każdej postaci jest świetną propozycją
śniadaniową, ponieważ pozwala się najeść na dłużej, a w wersji pieczonej świetnie rozgrzewa w chłodne poranki. U mnie całość jest mocno podpieczona, bo nie jestem fanką
jajek na miękko ;).
Składniki (2 porcje):- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki- 1 łyżeczka zielonego pesto- 2 plastry np.
kiełbasy suchej beskidzkiej- 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru- garść
oliwek- 2 małe
jajka-
sól,
pieprz do smaku,
bazylia suszona,
papryka słodkaCiecierzycę wymieszaj z pesto, pokrojoną
kiełbasą,
oliwkami. Dopraw
solą,
pieprzem i
ziołami. Przełóż do kokilek i polej
sosem pomidorowym. Rozbij po
jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności od tego jakie
jajka lubicie.