ßßß
Terapia kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie zgodzicie się ze mną , że czerwony to trafny wobór) Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy jeszcze drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm. Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną czerwoną kapustą. Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2.Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks.Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”.
Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa)2 duże ugotowane buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię)½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia)½ główki czerwonej kapusty½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso)sos:sól/pieprzocet balsamicznyolej¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie)
Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy.Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki.Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach.Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy.