Wykonanie

Terapia kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie zgodzicie się ze mną , że czerwony to
trafny wobór) Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy jeszcze drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm. Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną
cykorię (
radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim
burakiem i pikantną
czerwoną kapustą.
Radicchio posiada przede wszystkim właściwości oczyszczające, jej włókna zawierają intybinę, gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2.Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks.Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del
buon gusto”.

Składniki na 2 osoby (składniki podane są na “oko”, ilość zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i jak bardzo lubimy proponowane warzywa)2 duże ugotowane
buraki (można użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię)½ główki czerwonej
cykorii (
radicchio di Chioggia)½ główki
czerwonej kapusty½ główki innej czerwonej
cykorii-opcjonalnie (u mnie
radicchio tardivo –późne z Treviso)sos:sól/pieprz
ocet balsamicznyolej¼ łyżeczki
musztardy(opcjonalnie)

Surowe
buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy.
Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z
kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki.
Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach.Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy
ocet balsamiczny,
olej, dodajemy
musztardę i
przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy.