Wykonanie
Sezon
jabłkowy w pełni, u mnie jeszcze dwie skrzynki
jabłek czekają na swoją kolejkę. Dziś, na swoje imieniny zrobiłam torcik z
musem jabłkowym i gotowymi
biszkoptami. Lekki i bardzo pyszny! Zapraszam))Pomysł z tej strony.
Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy):
Biszkopty do wyłożenia dna formy2,5 kg
jabłek1/2 szklanki
wodycukier - do smaku( 2 łyżki)2
galaretki czerwone, 1 żółta4
płatki ż
elatynyDno formy (talerza z obręczą) wykładamy
biszkoptami.Obrane i pokrojone w ósemki
jabłka prażymy w ½ szklanki
wody, ewentualnie dodajemy
cukier. Masę
jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących
jabłek sypiemy 2
galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy. Ja dodałam również 4
płatki żelatyny, aby
mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. ż
elatynę w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie, a
potem dobrze wycisn ąć i rozpu ś ci ć w gor ą cym p ł ynie lub
bezpo ś rednio w pò ł szklanki gor ą cego, ale nie wrz ą cego musu.
żelatyn ę mieszamy z musem i o dstawiamy do ostygniecia.Na
biszkopty nakladamy
mus jablkowy, wy równujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przygotowujemy
galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę
jabłkową. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.