ßßß Cookit - przepis na Galaretkowiec z musem jabłkowym

Galaretkowiec z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Sezon jabłkowy w pełni, u mnie jeszcze dwie skrzynki jabłek czekają na swoją kolejkę. Dziś, na swoje imieniny zrobiłam torcik z musem jabłkowym i gotowymi biszkoptami. Lekki i bardzo pyszny! Zapraszam))
Pomysł z tej strony.
Składniki na tortownicęe 22 cm( ja użyłam plastikowej regulowanej obręczy):
Biszkopty do wyłożenia dna formy
2,5 kg jabłek
1/2 szklanki wody
cukier - do smaku( 2 łyżki)
2 galaretki czerwone, 1 żółta
4 płatki ż elatyny
Dno formy (talerza z obręczą) wykładamy biszkoptami.
Obrane i pokrojone w ósemki jabłka prażymy w ½ szklanki wody, ewentualnie dodajemy cukier. Masę jabłkową przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Do gorących jabłek sypiemy 2 galaretki o jednakowym smaku (sam proszek). Całość dokładnie mieszamy. Ja dodałam również 4 płatki żelatyny, aby mieć pewność, że masa będzie odpowiednio stężona. ż elatynę w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie, a potem dobrze wycisn ąć i rozpu ś ci ć w gor ą cym p ł ynie lub bezpo ś rednio w pò ł szklanki gor ą cego, ale nie wrz ą cego musu. żelatyn ę mieszamy z musem i o dstawiamy do ostygniecia.
Na biszkopty nakladamy mus jablkowy, wy równujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę jabłkową. Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/11/galaretkowiec-z-musem-jabkowym_26.html