ßßß Cookit - przepis na TORT Z MASĄ MAŚLANĄ

TORT Z MASĄ MAŚLANĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE klasyczny tort z masą maślaną.
Ten tort to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Warto powracać do dawnych przepisów, bo są proste w wykonaniu i bardzo smaczne :)
Składniki i wykonanie 4 blatów biszkoptowych :
wg. przepisu na BISZKOPT - przepis podstawowy (klik)
Składniki masy maślanej :
7 jaj
1¼ - 1½ szklanki cukru
2 kostki masła (400g)
4-5 łyżek kakao
dodatkowo :
ok. 200 ml kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych
ok. 100 g kwaśnych landrynek
Wykonanie masy maślanej i tortu :
Jajka ubijamy z cukrem na parze do chwili, aż zgęstnieją i utracą smak surowizny. Zdejmujemy znad pary i w dalszym ciągu ubijamy do chwili przestudzenia.
Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy całkowicie przestudzoną masę jajeczną.
Trochę więcej niż 1/3 masy odkładamy a do pozostałej wsiewamy kakao, stale ucierając do chwili połączenia się składników.
Wykonanie tortu :
Landrynki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Lekko ścinamy podrumienione brzegi blatów biszkoptowych i robimy kruszonkę.
Nasączamy landrynkowym ponczem blaty biszkoptowe.
Dolny blat smarujemy równomiernie połową masy kakaowej, przykrywamy drugim blatem i smarujemy dżemem. Na to dajemy trzeci blat, smarujemy jasną masą (trochę zostawiamy do dekoracji). Przykrywamy 4 blatem i powlekamy wierzch oraz boki tortu pozostałą masą kakaową.
Boki tortu ozdabiamy kruszonką, a na wierzchu dekorujemy pozostałą jasną masą.
Schładzamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki i odstawiamy do całkowitego ogrzania do temp. pokojowej, bo taki najlepiej smakuje.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/07/TORT-Z-MASA-MASLANA.html