Wykonanie
Dziecinnie proste w wykonaniu i pyszne
ciastka. Przyznam się szczerze, że jakoś tak poszły w zapomnienie, a przecież przed wieloma laty wypiekane były w naszym domu niemal codziennie. Najprawdopodobniej nam się po prostu przejadły, bo jak sobie przypominam był taki czas, że najłatwiejszymi w zdobyciu
bakaliami były właśnie
wiórki kokosowe. Przepis wyszperałam w dawnych zapiskach kulinarnych mojej Mamy. Polecam te
ciastka zwłaszcza amatorom
kokosowych słodkości.

Składniki (forma o wym. 28x40cm):250 g wiórek
kokosowych250 g
cukru pudru3 duże
jajka1 łyżka
masła1 łyżka
bułki tartej1 - 2 płaty
wafloweWykonanie :Włączamy piekarnik na 190°C.
Masło,
cukier puder i
żółtka ucieramy. Dodajemy
wiórki kokosowe,
bułkę tartą i dalej ucieramy ( ale nie za długo, tak do dokladnego połączenia się składników).
Białka ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą
kokosową. Płaty
waflowe dopasowujemy do formy i smarujemy masą wygładzając powierzchnię. Pieczemy na złoty kolor (20 - 25 minut). Po przestudzeniu kroimy na prostokąty.


Polecam również :W kuchni na wesoło :Przy kawiarnianym stoliku
siedzą dwie przyjaciółki i rozmawiają:- Przechodziłam wczoraj a propos kawiarni, wpadłam i skompromitowałam dwa
ciasteczka.Siedzący obok profesor - filolog, nie wytrzymał.- Przepraszam bardzo. Właściwie nie powinienem się wtracać, ale uważam, że gdy nie rozumie się znaczenia obcych słów, to nie powinno się ich używać....- Czy pan ma do mnie jakieś alibi?