Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno sernik. Myślę, że amatorów na to bardzo popularne ciasto nie zabraknie. Sernik jest pyszny, nie za słodki, dość puszysty, z zatopionymi
bakaliami (
rodzynki,
skórka pomarańczowa). Spód stanowi warstwa
herbatników. Wykonanie jest szybkie i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Przepis pochodzi z zeszytu kulinarnego mojej Mamy.

Składniki (na tortownicę o średnicy 27 cm):ok. 100g
herbatników ( u mnie szkolne krakuski )1kg
sera póltłustego trzykrotnie mielonego ( u mnie wiejski)8
jajek300 g
cukru pudru50 g
mąki ziemniaczanej100 - 150 g
masła50 g
rodzynków50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
aromatu cytrynowegoWykonanie :
Rodzynki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy. Tortownicę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy
herbatniki. Luki uzupełniamy pokruszonymi
herbatnikami.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puszysty krem. Do naczynia dajemy po 3-4 łyżki mielonego
sera i kremu
żółtkowego, miksujemy ręcznym robotem. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania składników, dodając również stopniowo płynne, ale przestudzone
masło i
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy
aromat cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą
serową. Na koniec dodajemy
bakalie obtoczone w
mące pszennej ( zapobiega to ich opadaniu podczas pieczenia). Masę
serową delikatnie przekładamy na
herbatniki w tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy sernika, pozostawiamy na ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem i ewentualnie polewamy odrobiną
musu owocowego. Najlepiej upiec wieczorem i odstawić na noc do wystudzenia.



Polecam również :