Wykonanie
Robi się co raz cieplej, więc z chętniej sięgamy po
lody. Mój numer 1 wśród przepisów wciąż pozostaje niezmienny, al to nie przeszkadza mi w próbowaniu nowych smaków. Dzisiaj przepis na
lody czekoladowe...na prawdę mocno
czekoladowo, intensywne i niezbyt słodkie. Takie w sam raz dla wielbicieli
czekolady. Przepis jest prosty, a
lody możemy wykonać bez maszyny, byle tylko pamiętać o mieszaniu ich co godzinę, gdy znajdą się już w zamrażalniku. Przed krojeniem należy wyjąć je z zamrażalnika i odczekać chwilę, by zmiękły./przepis spisany dawno temu z książki o
czekoladzie, niestety nie mam spisanego autora/285 ml pełnotłustego
mleka55 g
brązowego cukru30 g przesianego
kakao (dałam niesłodzone)100 g
czekolady (dałam pół na pół deserowej i
mlecznej; można dać samą
mleczną, wtedy rezygnujemy z dodania
cukru pudru do
śmietanki)145 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudruMleko,
cukier,
czekoladę i
kakao umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia
czekolady. Pozostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.Mieszamy ze sobą ubitą
śmietankę i masę
czekoladową. Całość umieszczamy w pojemniku (wystarczy pojemnik o poj. ok. 1l).
Lody zamrażają się przez ok. 4 godziny. Co godzinę
lody należy przemieszać. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na kilka minut, by łatwiej było kroić.