ßßß Cookit - przepis na Lody intensywnie czekoladowe

Lody intensywnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Robi się co raz cieplej, więc z chętniej sięgamy po lody. Mój numer 1 wśród przepisów wciąż pozostaje niezmienny, al to nie przeszkadza mi w próbowaniu nowych smaków. Dzisiaj przepis na lody czekoladowe...na prawdę mocno czekoladowo, intensywne i niezbyt słodkie. Takie w sam raz dla wielbicieli czekolady. Przepis jest prosty, a lody możemy wykonać bez maszyny, byle tylko pamiętać o mieszaniu ich co godzinę, gdy znajdą się już w zamrażalniku. Przed krojeniem należy wyjąć je z zamrażalnika i odczekać chwilę, by zmiękły.
/przepis spisany dawno temu z książki o czekoladzie, niestety nie mam spisanego autora/
285 ml pełnotłustego mleka
55 g brązowego cukru
30 g przesianego kakao (dałam niesłodzone)
100 g czekolady (dałam pół na pół deserowej i mlecznej; można dać samą mleczną, wtedy rezygnujemy z dodania cukru pudru do śmietanki)
145 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Mleko, cukier, czekoladę i kakao umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady. Pozostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Mieszamy ze sobą ubitą śmietankę i masę czekoladową. Całość umieszczamy w pojemniku (wystarczy pojemnik o poj. ok. 1l). Lody zamrażają się przez ok. 4 godziny. Co godzinę lody należy przemieszać. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na kilka minut, by łatwiej było kroić.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/04/Lody-mocno-czekoladowe-bez-maszyny-bez-jajek.html