Wykonanie
Smalec co prawda to bomba cholesterolowa, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Uważam, że wszystko co zjemy z umiarem nie zaszkodzi :-)

Składniki:25 dkg
mięsa mielonego wieprzowego1,30
słoniny3
cebuleprzyprawy:
vegeta,
pieprz, 3
listki lautroweWykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić, co chwilę mieszając, pilnować żeby nam się skwarki nie przyklejały do garnka. Kiedy skwarki będą już wytopione i rumiane, dodać
mięso mielone i
listki laurowe. Następnie dodać drobno pokrojoną
cebulę i dalej smażyć, pamiętając o mieszaniu. Kiedy już nam się
cebula zeszkli, pprzyprawić, przestudzić i
smalec gotowy.

Najlepiej taki smalczyk smakuje, że świeżym
chlebem i
ogórkiem kiszonym :-) smacznego...