Wykonanie
Wątróbka przyrządzona w ten sposób, jest mocno zrumieniona, chrupiąca i po prostu pyszna :-) Żeby osiągnąć taki efekt musimy mocno rozgrzać
smalec i smażyć ją w wysokiej temperaturze. Dlatego ważne jest, żeby użyć do tego celu
smalec. Ja próbowałam kiedyś
oleju, ale niestety
wątróbka udusiła się, a nie usmażyła. Chociaż też była smaczna, ale nie o to mi chodziło. Przyrządza się ją bardzo szybko, więc jest to sposób na szybki obiad :-)Składniki:500g
wątroby wieprzowej2
cebule100g
smalcupieprz,
sólprzyprawa maggyodrobina
olejuWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na
oleju na złoty kolor i odkładamy. Umytą wątrobę kroimy na cienkie kawałki, a następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony, tak żeby nam się przyrumieniła. Dodajemy uduszoną wcześniej
cebulę, przyprawiamy
pieprzem,
solą i
maggy. Tak przyrządzoną
wątróbkę podajemy z
ziemniakami lub
pieczywem. Smacznego :-)
