Wykonanie

Kasza jaglana jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów naturalnych. Oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Dlatego warto czasami ją zjeść, tym bardziej, że jest również smaczna :-).Składniki:ok. 40-50 dag
mięsa z
udek kurczakaok. 30 dag mrożonych
grzybów (mogą być świeże)3
cebulesól,
pieprzkostka rosołowaszczypta
vegetytłuszcz do smażenia1 i 1/2 szkl.
kaszy jaglanejWykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną
cebulę i dusić razem pod przykryciem.
Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Dodać do
grzybów, dorzucić
kostkę rosołową i dusić do miękkości. Podlać trochę
wodą tak, żeby sos się nie przypalał. Na koniec doprawić
solą,
pieprzem i
vegetą.Sos nie wymaga zagęszczania
mąką, gdyż ta ilość
cebuli po rozgotowaniu doskonale sama go zagęści.
Kaszę jaglana opłukać na sicie zimną
wodą, na koniec przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka i zalać 3 szkl. gorącej
wody, trochę posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż
kasza wchłonie całą
wodę (ok. 20 minut).
Kaszę przełożyć na talerze i polać przygotowanym wcześniej sosem.Smacznego :-)