ßßß
Kasza jaglana jest bez wątpienia jednym z najwartościowszych produktów naturalnych. Oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Dlatego warto czasami ją zjeść, tym bardziej, że jest również smaczna :-).Składniki:ok. 40-50 dag mięsa z udek kurczakaok. 30 dag mrożonych grzybów (mogą być świeże)3 cebulesól, pieprzkostka rosołowaszczypta vegetytłuszcz do smażenia1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanejWykonanie:Grzyby opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę i dusić razem pod przykryciem.Mięso z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Dodać do grzybów, dorzucić kostkę rosołową i dusić do miękkości. Podlać trochę wodą tak, żeby sos się nie przypalał. Na koniec doprawić solą, pieprzem i vegetą.Sos nie wymaga zagęszczania mąką, gdyż ta ilość cebuli po rozgotowaniu doskonale sama go zagęści.Kaszę jaglana opłukać na sicie zimną wodą, na koniec przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka i zalać 3 szkl. gorącej wody, trochę posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 20 minut).Kaszę przełożyć na talerze i polać przygotowanym wcześniej sosem.Smacznego :-)