Wykonanie
Kokosanki są doskonałym s posobem na wykorzystanie "wolnych"
białek . Najlepiej użyć
białek mocno wcześniej schłodzonych, dzięki
czemu szybciej się ubiją. Ja często też zamrażam
białka, wtedy
mogę je przechowywać do czasu, aż przyjdzie mi ochota na jakiś z nich wypiek :-)
Ciasteczka są smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi
mąki kokosowej Olvita, kokosanki mają jeszcze bardziej wyrazisty smak
kokosa.Składniki:3
białka150 g
cukru pudru4 łyżki
masła3 płaskie łyżki
mąki kokosowej Olvita150 g wiórek
kokosowychszczypta
soliWykonanie:
Białka z odrobiną
soli ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo
cukier. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.
Masło rozpuścić i ostudzić, po czym dodać do masy razem z
mąką. Wszystko razem wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i formować w odstępach (za pomocą łyżki)
ciastka.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 20 minut.Smacznego :-)