Wykonanie
Składniki:* 1/2
piersi z kurczaka*
makaron z jednego opakowania zupki chińskiej* pół opakowania mrożonki chińskiej z
grzybkami mun i
bambusem* pół szklanki
bulionu*
przyprawa chińska (ja korzystam z Kamisa "5smaków")* opakowanie
papieru ryżowego*
olejPierś z kurczaka drobno pokroić, obtoczyć w
przyprawie i obsmażyć, pod koniec smażenia dodać warzywa z mrożonki - całość zalać
bulionem. Gdy się zagotuje, dołożyc połamany na kawałki
makaron wyłączyć gaz i pozostawić na patelni - po kilku minutach
makaron napęcznieje. Farsz dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować tak by odparowała resztka
bulionu , której nie wchłonął
makaron.Następnie placek
papieru ryżowego zanurzyć na kilka sekund w letniej wodzie - zmięknie. Nałożyć łyżkę farszu przykryć nadzienie , zagiąć rogi - zawijamy jak sajgonki. Wygląda to w rezultacie tak jak poniżej:
Gotowe sajgonki smażymy kilka minut na glębokim tłuszczu do osiagnięcia złotobrązawego koloru.