Wykonanie

Deser prosty i szybki! Czasem siedzimy wieczorami i coś by się zjadło, ale nie wszyscy uznają wieczorne jedzenie. Dmuchany
kisiel jest szybki, łatwy w przygotowaniu i można powiedzieć, że dietetyczny :)To ulubiony deser mojej mamy, nauczyła go ją jej mama, a ją pewnie jej mama itd ;)Składniki:1 opakowanie
kisielu w ulubionym smaku (takiego zwykłego, który się przyrządza w garnku z zagotowaną
wodą i samemu dodaje
cukier)1
białko jajkaPrzygotowanie:Gotujemy
kisiel zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Zamiast
białego cukru można dodać fruktozę (
cukier owocowy, który wchłania się dużo wolniej, przez co nie powoduje "
cukrowego kopa" a
potem opadu energii;) i jest dwa
razy bardziej wydajny) lub sztuczny słodzik, który nie ma praktycznie żadnych kalorii.Ja zwykle wstawiam
wodę w garnku, w kubku w zimnej wodzie mieszam suche składniki,
cukier i odrobinę
wody, oddzielam
białko od
żółtka i ubijam pianę z samego
białka zanim zagotuje się
woda. Do ubicia
białek dodaję szczyptę
soli, dzięki niej
białka się lepiej ubijają.Kiedy
kisiel jest gotowy zdejmuję garnek z palnika, szybko wkładam ubite
białka i bardzo energicznie mieszam aż składniki się połączą i nie będą widoczne większe
białkowe grudki.Gotowy deser przypomina "marmurek".
Białka powodują, że deser jest tylko delikatnie słodki, oprócz tego powoduje że chudniemy ;)

Można polać
owocowym syropem babci,
dżemem,
owocami z kompotu, na co tylko mamy ochotę :)Z
żółtka, które zostało można zrobić kogel-
mogel! To akurat jest diabelnie nie-dietetyczne, ale dla wyrównania można sobie czasem pozwolić ;)Do jednego
żółtka dodajemy dwie łyżeczki
cukru i "kręcimy" łyżeczką w kubku aż do rozpuszczenia
cukru, a
potem zajadamy :)Smacznego!