Wykonanie
Risotto stanowi symbol północnych Włoch, tak jak pasta południowych. Do jego przygotowania nie trzeba szczególnych kulinarnych umiejętności. Pamiętajcie tylko o mieszaniu, bo w przeciwnym przypadku wasz obiad skończy przypalony na dnie garnka :-P

Składniki (na 2 porcje):3 łyżki
masła,1
szalotka,100 g
ryżu do risotto,40 ml białego,
wytrawnego wina,1,5 szklanki
bulionu,sok i drobno starta skórka z
limonki,10
krewetek, obranych i bez ogonków,2 łyżki tartego
parmezanu.Wykonanie:Na patelni roztapiamy 2 łyżki
masła, dodajemy
szalotkę i dusimy ją na średnim ogniu aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy
ryż i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy
wino i gotujemy aż odparuje.
Bulion podgrzewamy do zagotowania i trzymamy cały czas na minimalnym ogniu.Do risotto wlewamy pół szklanki wrzącego
bulionu, a kiedy
ryż go wchłonie, dodajemy skórkę i
sok z limonki. Stopniowo po około pół szklanki dodajemy
bulion, czekając z dodaniem kolejnej porcji do czasu aż poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta.
Ryż gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Na patelni powinno pozostać trochę sosu, aby risotto nie było za suche.Dodajemy pozostałą 1 łyżkę
masła,
parmezan i
krewetki. Możemy doprawić
solą i
pieprzem. Risotto mieszamy, odstawiamy z ognia i po 2 minutach podajemy.

Smacznego życzy Kejt!Inspiracja na przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com