Wykonanie
Tym razem coś od Diable.Kolacyjne danie, równie dobrze może być na śniadanie.Kajak wyjechał z rana do Poznania i nie ma mnie kto powitać smaczną kolacją. Ja po ciężkim dniu pracy miałam średnią ochotę na robienie czegokolwiek, ale jeść trzeba.Tak o to przedstawiam danie szybkie, smaczne i sycące. Jednocześnie nie bardzo tuczące i nadaje się idealnie na kolacje.Oczywiście nie samymi
jajkami człowiek żyje :).

Potrzebne:porcja na jedną osobę2
jajkapomidorser żółtyzioła prowansalskieolejpieczywo/grzankigarnek, patelnia.Połówkę
pomidora nacinamy.
Ser kroimy w niewielkie słupki. Pomiędzy plastry
pomidora wkładamy
ser. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i kładziemy
pomidora z
serem. zmniejszamy ogień i pieczemy pod przykryciem aż
ser się rozpuści.Kiedy
pomidor nam ładnie skwierczy na patelni, możemy zabrać się za robienie:Tutaj potrzeba trochę więcej wyczucia.Do garnka wlewamy
wodę (musi być minimum 10 cm).
Jajko rozbijamy do miseczki (uważamy, żeby
żółtko nie rozpłynęło się).
Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem. I delikatnie wlewamy
jajko do
wody (bąbelki muszą lekko bulgotać). Najlepiej wlewać w miejsce gdzie jest ich najmniej. Łyżką zagarniamy
białko. Gotujemy 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.Przed wlaniem kolejnego
jajka musimy usunąć wszystkie pozostałości po poprzednim (ja wymieniłam
wodę).Robimy grzanki. Na patelni lub w tosterze jak ktoś posiada.
Pomidora i
jajka posypujemy
ziołami do smaku (oczywiście możemy posolić, popieprzyć lub użyć jakiejkolwiek
przyprawy która lubimy).Smacznego