ßßß
Moje upodobanie do kiszonejkapusty kwitnie.Tym razem przygotowałambigosik o wyjątkowo ciekawymsmaku i aromacie.Niebanalne połączeniedoskonałej kapusty lekko ukwaszonej z mięsem, jabłkami i suszonążurawiną. Po prostu pycha.Kilogram kapusty włożyłamdo garnka z grubym dnem.Płat niezbyt tłustych żeberekumyłam, pokroiłam na porcje,włożyłam do garnka z kapustą.Wlałam dwie szklanki rosołu wołowego, gotowałam około 2-2 , 5 godziny.W międzyczasie dodałam liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i szczyptę czarnego pieprzu.Gdy cały płyn odparował, wlałam szklankę białego, wytrawnego wina.Dwa średnie winne jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam do kapusty.Żeberka wyjęłam, oddzieliłam mięso od kości, podzieliłam naśredniej wielkości kawałki i włożyłam ponownie do garnka z bigosem.Doprawiłam odrobiną morskiej soli i dwiema łyżeczkami koncentratu pomidorowego.Wymieszałam. Gotowałam dalej, około godziny.Pod koniec wsypałam garść suszonej żurawiny.Trzymałam na ogniu jeszcze kilkanaście minut.Gorący bigos udekorowałam żurawiną, podałam ze świeżym pieczywem.Smacznego :)