ßßß Cookit - przepis na Prosty test na wrażliwość na gluten

Prosty test na wrażliwość na gluten

nazwa

Wykonanie

Nawet, gdy nie mamy alergii na gluten to warto czasem odstawić go na jakiś czas.
Pamiętaj, że jedzenie ma naprawdę ogromny wpływ na Twoje ciało.
Objawem nadmiaru glutenu mogą być ciągłe, bądź nie dające się usunąć wysypki
– coś Ci to mówi?
Gluten może również powodować bóle brzucha, infekcje narządów płciowych i oczywiście zaparcia oraz wzdęcia...
...brzmi znajomo?
Jeśli takie dolegliwości dotyczą i Ciebie - zrób sobie mój prosty test!
Odstaw gluten całkowicie na 5 dni. O ile to on jest winny Twoim dolegliwościom, to po 5 dniach powinny one wyraźnie ustępować (ponieważ gluten jest trawiony po 2 dobach, więc jego stężenie w organizmie maleje już po 2 dniach).
Specjaliści rekomendują dla pewności odstawić gluten na 3 do 5 tygodni. Niemniej z mojego doświadczenia wynika, że już niemal tydzień bez glutenu może przynieść zmniejszenie wysypki czy infekcji.
Taki prosty 5-dniowy test wymyśliłam i zrobiłam sobie sama, gdy dowiedziałam się, że gluten nie kumuluje się i można sprawdzić, jakie ma działanie na mój organizm. Test zrobiłam też dlatego, że doskwierały mi bardzo częste wzdęcia, i wiesz co? – wzdęcia ustąpiły! I choć nie jest łatwo przestać sięgać po kupne pieczywo czy makaron, to łatwo jest zrobić moje bezglutenowe potrawy, a te placki - szczególnie łatwo ;)
Do dzieła!
POMIDOROWE PLACKI BEZ GLUTENU
Składniki na 7 placków
2 jajka
50g zmielonych otrębów gryczanych
20g zmielonego siemienia lnianego
100g soku pomidorowego
Pieprz
Jesli chcesz odchudzić placki - odejmij z nich żółtka! Zaoszczędzisz przynajmniej 100kcal. Również siemię lniane możesz zastąpić taką samą ilością otrębów, ale z tych tłuszczy akurat nie polecam rezygnować. Siemię to bardzo zdrowe nasiona. Dużo pisałam o nim przy plackach bezglutenowych z siemienia ;)
Przygotowanie
Składniki mieszamy. Patelnię rozgrzewamy do czerwoności i smażymy placki bez tłuszczu na bardzo małym ogniu po nawet 8-10 minut z każdej strony. Gotowe ;)
Miękkie, pomidorowe, dają się ładnie kroić. Świetne z chrupiącymi warzywami - jadłam z ogórkiem i papryką. Dietetyczne, bezglutenowe, proste :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/01/prosty-test-na-wrazliwosc-na-gluten.html