Wykonanie
Nie, nie będą to
croissanty z
dżemem (chociaż trudno zarzucić coś temu prostemu zestawowi, który sprawdza się zawsze, zwłaszcza gdy
pieczywo jest świeże, a
masło i
konfitura dobrej jakości). Tym razem chodzi o coś bardziej sycącego i wymagającego nieco większego nakładu pracy... Ale naprawdę warto!Francuskie tostySkładniki:6 kromek
chałki (pokrój ją na grubość ok. 1 cm)2
jajka½ szklanki pełnotłustego
mleka1 łyżka
miodu4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
masłakonfitura wiśniowaJajka,
mleko,
miód i ekstrakt
waniliowy roztrzepujemy dokładnie w miseczce.Kromki
pieczywa zanurzamy w mieszaninie i pozostawiamy na chwilę do wchłonięcia.Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę
masła.Kromki
chałki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu z
konfiturą.