ßßß
Nie, nie będą to croissanty z dżemem (chociaż trudno zarzucić coś temu prostemu zestawowi, który sprawdza się zawsze, zwłaszcza gdy pieczywo jest świeże, a masło i konfitura dobrej jakości). Tym razem chodzi o coś bardziej sycącego i wymagającego nieco większego nakładu pracy... Ale naprawdę warto!Francuskie tostySkładniki:6 kromek chałki (pokrój ją na grubość ok. 1 cm)2 jajka½ szklanki pełnotłustego mleka1 łyżka miodu4 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 łyżki masłakonfitura wiśniowaJajka, mleko, miód i ekstrakt waniliowy roztrzepujemy dokładnie w miseczce.Kromki pieczywa zanurzamy w mieszaninie i pozostawiamy na chwilę do wchłonięcia.Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.Kromki chałki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu z konfiturą.