ßßß Cookit - przepis na Omlet z serem czy...

Omlet z serem czy...

nazwa

Wykonanie

... naleśnik, a może jednak omlet Kaiserschmarrn (bo dowiedziałam się, że jego charakterystyczną cechą, oprócz tego, że jest słodki, jest porwanie na kawałki, a nie serwowanie w całości)?
Już sama nie wiem jak nazwać takie omletowo - plackowo - naleśnikowe danie, ale grunt, że kolejne śniadanie wyszło mi bardzo, bardzo dobre:)
Zrobiłam dwa razy pod rząd, druga wersja trochę się różniła techniką wykonania i podania.
Dodam jeszcze (nie wiem po co, ale dodam;), że dawniej na śniadanie nigdy, przenigdy nie jadłam tego typu dania. Naleśniki, omlety i placki, jeśli już, bo rzadko jadałam, to tylko na obiad! Na starość widać gusta się zmieniają i człowiek staje się otwarty na nowe;)
Pomysł na dodanie serka wziął się stąd, że jak zobaczyłam omlet Kaiserschmarrn, to skojarzył mi się właśnie z dodatkiem sera, a nie jabłek. No to zrobiłam omlet z serem!
Składniki na 1 omlet:
* 100 g sera białego zmielonego jak na sernik
* ok. 50 ml mleka sojowego
* ok. 40 g mąki pszennej typ 1850
* jajko
* 1 łyżka fruktozy
* trochę soku z cytryny
* łyżeczka masła
Na wierzch:
* płatki migdałowe
* orzechy brazylijskie i włoskie
* suszone morele
Żółtko oddzieliłam od białka i wymieszałam z pozostałymi składnikami. Białko ubiłam i delikatnie dołączyłam do reszty składników. Na patelni rozgrzałam trochę masła i wylałam zawartość miski. Smażyłam na małym ogniu, a potem usiłowałam przełożyć na talerz, żeby zmienić stronę smażenia, ale omlet był bardzo miękki i trafił z powrotem na patelnię z lekka naruszony.
Jak druga strona też się podsmażyła, pokroiłam go na patelni i jeszcze chwilę trzymałam na małym ogniu. Po czym przeniosłam na talerz i posypałam pokrojonymi bakaliami.
A tutaj druga wersja, robiona dzisiaj. Różni się tym, że zrobiłam taki myk, że jak placek się już dobrze przysmażył (na małym ogniu) z jednej strony, to rozgrzałam drugą część masła na innej patelni, patelnię przyłożyłam do placka i i szybko przewróciłam placek prosto na nią, zamiast przekładać najpierw na talerz, a potem z powrotem na patelnię! Dzięki temu placuszek w całości się zachował. Nie kroiłam go też już na patelni, tylko zostawiłam w całości.
Myślę sobie, że następnym razem może zrobię jeszcze inną wersję i z masy usmażę kilka małych placuszków, zamiast jednego:)
Bardzo polecam takie śniadanie!
"Lenistwo to nic innego jak zwyczaj odpoczywania zanim jeszcze się zmęczysz."
Mortimer Caplan
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/10/omlet-z-serem-czy.html