Wykonanie
*****Bardzo mi si ę spodobał, tym bardziej, że mam sporo dobrego
miodu do wykorzystania:)Przepis z bloga Arniki, wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;)Składniki na słoiczek:* 160 g
miodu - ja dałam gryczany* 50 g
masła* 80 g
niesłodzonego mleka skondensowanego* suszony
tymianek - dałam ok. 1/2 łyżeczkiWszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam, bo szkoda mi było wartości
miodu tracić).Powoli d osypywałam
tymian ek i próbowałam, czy ju ż wystarczy -
doszłam do ok. 1/2 płaskiej ł yż eczki, ale mo ż na da ć jeszcze więcej.Przelałam do słoiczka i odstawiłam w chłodne miejsce.Krem bardzo nam z mężem smakował, zaj ada liśmy sam maczając w nim
orzechy.Mo ż na go u ż y ć do
chleba jako smarowidło, albo do ś n ia daniowej owsianki, nale ś ników, przeło ż enia ciasta itp .Świetny na prezent :)
"Za starym przyjacielem jest jak ze starym płaszczem. Jest bardzo wygodny. Przybrał kształt mojego ciała, doskonale dopasował się do moich wypukłości i nie krępuje moich ruchów, a jedyną oznaką jego obecności jest ciepło, które czuję, gdyż on mnie ogrzewa."Victor Hugo