ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko ryżowe

Domowe mleko ryżowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Robiłam już sojowe i kokosowe, a teraz chciałam spróbować jak smakuje ryżowe.
O tym, że są dwa przepisy na produkcję tego mleka dowiedziałam się, gdy byłam już w trakcie realizacji pierwszej wersji na bazie ryżu surowego. Zaczęłam robić wg pierwszej, a skończyłam wg drugiej;)
W wersj i z mlekiem z ry ż u surowego poleca się namoczy ć najpierw ryż ok. 2 godz ., po czym odla ć wod ę, a ry ż zalać czterokrotnie wi ę ksz ą ilością świeżej przegotowanej wody i zmiksowa ć, a na końcu przecedzi ć przez gazę.
Wersj ę z ugotowanym ryżem znalazłam dopiero wtedy, gdy ry ż ju ż się moczy ł i przygotowywał do miksowania na surowo. Wydawała mi bardziej sensowna, bo miałam w ą tpliwości co do tego surowego ryżu, postanowiłam więc doko ń czyć produkcj ę mleka w oparciu o ry ż ugotowany.
Wymoczony ryż wrzuciłam więc do garnka i ugotowałam, a potem zalałam wodą w proporcji 4:1 i dobrze zmiksowałam. Po zmiksowaniu wycisnęłam przez gazę.
Mleko jest ok do u ż ycia do wypieków czy innych potraw, natomiast dalej nie pasuje mi jako zast ę pstwo za mleko krowie do kawy.
Żadne z dotychczasowych.
Będę więc testować dalej.
Tuta j podaję link do strony z różnymi mlekami i śmietankami własnego wyrobu - jest tego tyle, że chyba do emerytury nie wypróbuję wszystkiego;)
"Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, zanim przyniosą"
Andrzej Sapkowski
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/04/domowe-mleko-ryzowe.html