Wykonanie

Robiłam już
sojowe i
kokosowe, a teraz chciałam spróbować jak smakuje
ryżowe.O tym, że są dwa przepisy na produkcję tego
mleka dowiedziałam się, gdy byłam już w trakcie realizacji pierwszej wersji na bazie
ryżu surowego. Zaczęłam robić wg pierwszej, a skończyłam wg drugiej;)W wersj i z
mlekiem z ry ż u surowego poleca się namoczy ć najpierw
ryż ok. 2 godz ., po czym odla ć wod ę, a ry ż zalać czterokrotnie wi ę ksz ą ilością świeżej przegotowanej
wody i zmiksowa ć, a na końcu przecedzi ć przez gazę.Wersj ę z ugotowanym
ryżem znalazłam dopiero wtedy, gdy ry ż ju ż się moczy ł i przygotowywał do miksowania na surowo. Wydawała mi bardziej sensowna, bo miałam w ą tpliwości co do tego surowego
ryżu, postanowiłam więc doko ń czyć produkcj ę
mleka w oparciu o ry ż ugotowany.Wymoczony
ryż wrzuciłam więc do garnka i ugotowałam, a
potem zalałam
wodą w proporcji 4:1 i dobrze zmiksowałam. Po zmiksowaniu wycisnęłam przez gazę.
Mleko jest ok do u ż ycia do wypieków czy innych potraw, natomiast dalej nie pasuje mi jako zast ę pstwo za
mleko krowie do
kawy.Żadne z dotychczasowych.
Będę więc testować dalej.Tuta j podaję link do strony z różnymi
mlekami i
śmietankami własnego wyrobu - jest tego tyle, że chyba do emerytury nie wypróbuję wszystkiego;)"Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę
wody. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, zanim przyniosą"Andrzej Sapkowski