ßßß Cookit - przepis na Francuskie bułeczki śniadaniowe

Francuskie bułeczki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki p.t. "Vademecum domowego wypieku pieczywa" aut. G. Soderin i G. Strachal. Tą książkę posiadam już w domu jakiś czas, a te bułeczki to dopiero pierwszy przepis który z niej sprawdziłam.
Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, delikatne bardzo w smaku. Delikatna warstewka mąki w której są obtoczone przed pieczeniem dodaje im niewątpliwie uroku, chociaż w smaku jednak wolę te pomalowane jajkiem lub mlekiem i obsypane ziarenkami. Kolejnym razem gdy upiekę te bułeczki tak właśnie zrobię.
Bułeczki pasują do wszystkiego.
Polecam gorąco :)
Składniki : na ok. 20 sztuk
20 g drożdży (użyłam świeżych)
400 ml letniej wody
700 g mąki pszennej (300 g mąki na rozczyn + 400 g mąki potem do ciasta właściwego. Użyłam jasnej mąki pszennej typ 500)
50 g masła o temperaturze pokojowej
10 g soli morskiej
20 g cukru
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, ale nie za gorącej wodzie, dodajemy 300 g mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej by zaczął fermentować.
Do miski z rozczynem dodajemy pozostałe składniki, czyli: masło, sól, cukier i pozostałą ilość mąki. Wszystko dobrze mieszamy i zagniatamy ciasto, tak by było gładkie. Pozostawiamy je na 10 minut, a po tym czasie dzielimy je na 20 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Następnie bułeczki lekko spłaszczamy i delikatnie obtaczamy w mące, tak by na powierzchni bułeczek pozostała tylko cieniutka jej warstwa.
Tak przygotowane bułeczki układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką by nie obsychały i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. C. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do chwili uzyskania jasnozłotego koloru. Ja swoje bułeczki piekłam na dwóch blaszkach, w temperaturze 185 stopni z termoobiegiem, przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/03/francuskie-bueczki-sniadaniowe.html