ßßß Cookit - przepis na Chlebek Ziołowy

Chlebek Ziołowy

nazwa

Wykonanie

Przytulnie, miło, pachnie z piekarnika i przyjemny aromat roznosi się po mieszkaniu .. takie wieczory lubię :)
Bardzo zasmakowałam w tym chlebku, jest dobrą podstawą do kolacyjnych kanapek, do przegryzania saute. Raczej wytrawny, mega aromatyczny - w mojej wersji królują zioła prowansalskie, ale jeśli ktoś nie przepada, można w ich miejsce dodać coś innego. Także - do roboty :) Przepis wypatrzyłam u Tainny .
Składniki (na 12 kromek):
10 łyżek zmielonych otrąb owsianych
2 łyżki niezmielonych otrąb owsianych
pół szklanki mleka 0,5%
ser biały chudy 250g
4 jaja
1 paczka drożdży instant 7g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zioła prowansalskie
Mleko podgrzej i wymieszaj z drożdżami.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na puszystą masę, dodaj biały ser. Ucieraj, a następnie dodaj zmielone otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia, zioła prowansalskie i niezmielone otręby. Potem dodaj roztwór mleka z drożdżami.
Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy otrębowej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do keksówki (moja 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Wartość Kaloryczna 83 kcal ( 1 kromka )
Białko 9,4 g
Węglowodany 5 , 2 g
Tłuszcz 2 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/chleb-zioowy.html