Wykonanie
Przytulnie, miło, pachnie z piekarnika i przyjemny aromat roznosi się po mieszkaniu .. takie wieczory lubię :)Bardzo zasmakowałam w tym
chlebku, jest dobrą podstawą do kolacyjnych kanapek, do przegryzania saute. Raczej wytrawny, mega aromatyczny - w mojej wersji królują
zioła prowansalskie, ale jeśli ktoś nie przepada, można w ich miejsce dodać coś innego. Także - do roboty :) Przepis wypatrzyłam u Tainny .

Składniki (na 12 kromek):10 łyżek zmielonych
otrąb owsianych2 łyżki niezmielonych
otrąb owsianychpół szklanki
mleka 0,5%
ser biały chudy 250g4
jaja1 paczka
drożdży instant 7g1 łyżeczka
proszku do pieczeniazioła prowansalskieMleko podgrzej i wymieszaj z
drożdżami.Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka ubij na puszystą masę, dodaj
biały ser. Ucieraj, a następnie dodaj zmielone
otręby wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
zioła prowansalskie i niezmielone
otręby.
Potem dodaj roztwór
mleka z
drożdżami.Z
białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy otrębowej. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do keksówki (moja 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.


Wartość Kaloryczna 83 kcal ( 1 kromka )
Białko 9,4 gWęglowodany 5 , 2 gTłuszcz 2 , 7 g