Wykonanie
Ratuuuuuunku! Nie ma
mleka w lodówce. Nogi odmawiają posłuszeństwa. Za oknem lawina śnieżno-błotna i do sklepu nie dotrę... Tylko
ryż został. Ryż? Więc i
mleko masz.~~Co jak co, ale nie spodziewałam się, że kiedyś wyprodukuje własne
mleko. W mojej blokowej kuchni. A tu, dzięki Koralinie i jej QuchniaWege powstało - cudne, pachnące
wanilią. Idealna baza dla wieczornych koktajli i porannych
płatków owsianych.Dla tych, co wegańskim stylem życia kierują się -
mleko upragnione !

Składniki ( na 750 ml
mleka):1 woreczek
ryżu brązowegoaromat waniliowyUgotuj
ryż z 10 kroplami aromatu. Przełóż do garnka, dodaj 3 szklanki wrzątku i bardzo dokładnie zblenduj. Następnie przelej przez sitko, by odcedzić
mleko z cząstek
ryżowych. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 4 dni.Wartość Kaloryczna 42 kcal (100 ml)
Białko 1,2 gWęglowodany 8 , 2 gTłuszcz 0 , 4 g