ßßß Cookit - przepis na Kopytka

Kopytka

nazwa

Wykonanie

Kopytka, leniwe... dużo nazw, jeszcze więcej ludzi, którzy oddali im swe podniebienia. Jako jeden ze szlagierów kuchni polskiej (smalec&skwarki&zalewajki itp itd. ;) wydają się nieosiągalnie na diecie. Ha ! Z dumą powiem, że wielce się można mylić.
Inspiracją tego przepisu stała się prawie pusta lodówka, i ktoś (jeszcze nie doszłam, który z domowników..), kto zjadł mi produkty na dzisiejszy obiad. A co w nich lubię? Pierogi te mają smak, tzn. nie wychodzą nijakie, rozmemłane, jak zdarzało mi się jadać w różnych miejscach. No i mogą być dodatkiem do jakiegoś mięska lub po prostu istnieć jako osobne danie.
Składniki ( na 20 pierogów):
ser biały chudy 200 g
jajko
otręby owsiane 6 łyżek
imbir 1 łyżeczka
Otręby zmielić. Ser, zmielone otręby i jajko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto i przyprawić. Ulepić z niego wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować chwilę po wypłynięciu.
Wartość Kaloryczna 16 , 5 kcal ( 1 pieróg )
Białko 2,6 g
Węglowodany 2 g
Tłuszcz 0 , 3 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/05/kopytka.html