Wykonanie
Kopytka, leniwe... dużo nazw, jeszcze więcej ludzi, którzy oddali im swe podniebienia. Jako jeden ze szlagierów kuchni polskiej (smalec&skwarki&zalewajki itp itd. ;) wydają się nieosiągalnie na diecie. Ha ! Z dumą
powiem, że wielce się można mylić.Inspiracją tego przepisu stała się prawie pusta lodówka, i ktoś (jeszcze nie
doszłam, który z domowników..), kto zjadł mi produkty na dzisiejszy obiad. A co w nich lubię? Pierogi te mają smak, tzn. nie wychodzą nijakie, rozmemłane, jak zdarzało mi się jadać w różnych miejscach. No i mogą być dodatkiem do jakiegoś
mięska lub po prostu istnieć jako osobne danie.

Składniki ( na 20 pierogów):
ser biały chudy 200 g
jajkootręby owsiane 6 łyżek
imbir 1 łyżeczka
Otręby zmielić.
Ser, zmielone
otręby i
jajko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto i przyprawić. Ulepić z niego wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować chwilę po wypłynięciu.Wartość Kaloryczna 16 , 5 kcal ( 1 pieróg )
Białko 2,6 gWęglowodany 2 gTłuszcz 0 , 3 g