Wykonanie
Czekolada i
pomarańcza to znane, sprawdzone i lubiane przez nas połączenie.Zwykle stawiam na
czekoladę z lekkim aromatem
pomarańczy, tym razem jednak to
czekolada pełni funkcję jedynie uzupełniającą dla intensywnie pomarańczowej domowej
galaretki, która dzięki dużej zawartości miąższu uzyskała konsystencję musu.Prosty i orzeźwiający deser :)Zainspirowana zdjęciem odnalezionym w
sieci.Składniki na 5
galaretek:400 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy ( 5 średniej wielkości
owoców)3 łyżki ekstraktu
pomarańczowego4 łyżki
żelatynyok. 20 g
gorzkiej czekolady
Wykonanie:Sok z
pomarańczy podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z ekstraktem
pomarańczowym, nie dopuszczamy do zagotowania, gdy sok będzie już bardzo gorący, zdejmujemy z ognia, dodajemy
żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.Płyn przelewamy do zagłębień silikonowej formy na muffiny i odstawiamy do wystudzenia, następnie na kilka godzin do lodówki, aż
galaretka zupełnie stężeje.Gotowe
galaretki przekładamy na talerzyki i ozdabiamy startą
czekoladą.Smacznego! :)Chocoholiczka
